Skip to main content

Toegangscontrole

In een veranderende wereld waarin veiligheid steeds minder vanzelfsprekend is, wordt toegangscontrole een belangrijker onderwerp. Hoe houdt u grip op uw toegangsprocessen en welke stappen kunt u doorlopen om uw toegangsbeveiliging toekomstbestendig te maken?

Bij toegangscontrole gaat het om het totale proces van het wel of niet verlenen van toegang tot het juiste gebied. Hierbij verzeker je jezelf ervan dat je de juiste persoon toegang verleent.

 

Bouwstenen toegangscontrole

De juiste implementatie van een effectieve toegangscontrole oplossing valt of staat bij het opzetten van beleid. Dat is de eerste bouwsteen. Toegangsbeleid beschrijft de uitgangspunten en regels voor toegang tot verscheidene systemen, apparatuur, faciliteiten en informatie, gebaseerd op bedrijfs- en beveiligingsvereisten voor toegang. Dit is niet alleen beperkt tot fysieke toegang, maar meer en meer ook tot de logische toegang (IT).

De tweede bouwsteen voor het implementeren van toegangscontrole is het beschrijven van de volgende processen:

 • Ontvangstproces: Dit proces legt vast uit welke stappen de ontvangst/aankomst bij een bedrijf, organisatie of faciliteit bestaat. En in hoeverre deze aansluiten op de veiligheidseisen en gastvrijheid van de eigenaar.
 • Vertrekproces: Dit proces legt vast uit welke stappen het vertrek bij een bedrijf, organisatie of faciliteit bestaat. En in hoeverre deze aansluiten op de veiligheidseisen en gastvrijheid van de eigenaar
 • Registratieproces: Dit proces legt per fase vast welke informatie er (en voor hoe lang) gedocumenteerd moet worden als onderdeel van toegangscontrole. En voor wie deze informatie toegankelijk is door wie deze wordt beheerd.

Zijn bovenstaande stappen doorlopen, dan is het tijd voor de technische kant en het kiezen van de juiste systemen en tools. Daarbij is het van belang om te realiseren dat het controleren van toegang vaak uit een samenwerking tussen fysieke (mechanische) componenten, elektronische componenten en software bestaat. Keuzes hiervan zijn afhankelijk van factoren zoals de weerbaarheidsklasse (braakbestendigheid), de mate van verificatie (medium), de (beschikbare) infrastructuur, IT eisen, registratie en rapportagebehoefte en schaalbaarheid.

 

Oplossingen 

 • Toegangsportal

  Beveiliging op afstand kan toegangscontrole en toegangsverlening op een veilige manier flexibeler maken. Dat geldt ook voor de inzet van een ontvangstportal, een gastvrije technologische oplossing waarmee organisaties hun ontvangst veilig en coronaproof kunnen inrichten.

 • Biometrische toegangscontrole

  Toegangscontroletechniek blijft zich ontwikkelen. Zo worden toegangscontrolesystemen steeds vaker aan security management systemen gekoppeld en uitgebreid met biometrie zoals vingerafdrukherkenning. Biometrische toegangscontrole is een manier om op basis van lichaams- en/of gedragskenmerken de identiteit van een persoon vast te stellen. Denk daarbij aan toegang verlenen op basis van een vingerafdruk, een irisscan of finger vein recognition, waarbij gekeken wordt naar de ligging van de ader in de vinger.

 • Remote pasbeheer

  Het beheren van toegangspassen is een administratieve taak die grote risico’s met zich meebrengt als deze niet goed wordt uitgevoerd. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor pasbeheer op afstand. Remote pasbeheer is snel, efficiënt en de kans op fouten is kleiner. Het voordeel van pasbeheer op afstand is dat de werkzaamheden worden verricht door een gespecialiseerd team dat getraind is nauwgezet te werken met protocollen.

Maatwerk

Toegangscontrole is in veel gevallen maatwerk. Zo is toegangscontrole in veel organisaties niet los te zien van inbraakbeveiliging, brandbeveiliging, nooddeursignalering en camerasystemen. Onze adviseurs denken graag mee zodat alle beveiligingsprocessen goed op elkaar af afgestemd zijn.

 

Contact

Heeft u vragen of wenst u met een van onze adviseurs te spreken over onze oplossingen?
Neem contact met ons op via dit formulier of bel 088 322 11 00

Een fout is opgetreden tijdens het ophalen van captcha-afbeelding

Uw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met ons privacybeleid. Door het formulier in te dienen, stemt u in met het privacybeleid.

Sorry, we ondersteunen deze browser niet. Gebruik een nieuwere browser zoals Chrome, Safari, Firefox of Edge om de website goed weer te geven.